Jämför elpriser

Spara stora pengar – jämför elpriser innan du tecknar nytt elavtal. För att jämföra aktuella elpriser hos våra rekommenderade elbolag så behöver du bara klicka dig vidare och fylla i ditt postnummer.

Se och jämför elpriser hos populära elbolag

Jämförelsepris är baserat på 2000 kWh förbrukning vid förra månadens rörliga elpris.
Elpriset varierar över tid beroende på elpriset hos elbörsen Nord Pool.

1. Hedvig

1. Fortum

★★★★★
Fast avgift: 35kr / månad
Jämförelsepris: 73,73 öre / kWh

✔ Prisgaranti
✔ Enkelt att byta
✔ Bra miljöval

Erbjudande: 500kr rabatt när du byter till Fortum

2. ICA Försäkring

2. Göta Energi

★★★★
Fast avgift: 45kr / månad
Jämförelsepris: 78,75 öre / kWh

100% förnyelsebar el
✔ Miljömärkt el

3. Moderna Försäkringar

3. Telge Energi

★★★☆☆
Fast avgift: 49kr / månad
Jämförelsepris: 112,19 öre / kWh

Smarta elavtal

Det är smart att göra en energikalkyl när du jämför elpriser

För att veta vilket elavtal som är mest gynnsamt för dig är det viktigt att du har en god uppfattning om din egen energiförbrukning. Med hjälp av Energimyndigheten kan du göra en energikalkyl. Här fyller du i uppgifter om bostad, ditt uppvärmningssystem och din nuvarande förbrukning.

Ett elbolag, flera olika elavtal

Kom ihåg att det inte är så enkelt att varje elbolag har ett elavtal som de erbjuder. I regel kan bolagen, som verkar på den svenska elmarknaden, erbjuda flera olika elavtal. Rörliga och fasta avtal förekommer, såväl som mixavtal. Om du väljer att teckna ett rörligt avtal så slipper du bindningstid. Det pris du betalar för din el kommer att påverkas av utvecklingen på elbörsen. Således kommer du att få betala olika mycket varje månad.

Denna osäkerhet slipper du om du väljer att teckna ett fast avtal. Har du ett fast avtal så kommer din kostnad för elen att vara densamma under hela avtalsperioden. Ett mixavtal är helt enkelt vad det låter som. Ena halvan av din förbrukning kommer du att betala till ett rörligt pris, och den andra halvan till ett fast pris.

Tänk på att säga upp elavtalet i tid

En central fråga, när du jämföra elpriser, att kontrollera vilka bindningstider som gäller för fasta avtal. Vidare är det av yttersta vikt att du kommer ihåg när ett visst avtal upprättats. Det kan nämligen vara så att din elleverantör fortsätter med en ny avtalsperiod ifall du aktivt inte sagt upp avtalet.

Om du vill säga upp dit fasta elavtal, för att vända dig till någon annan aktör på marknaden som kan ge bättre pris, så ska du se till att göra detta i god tid innan avtalsperiod löpt ut. Har du gjort en jämförelse mellan olika elbolag och kommit på att du skulle tjäna pengar på att byta leverantör, samtidigt som du är mitt inne i en avtalsperiod, så fungerar det faktiskt att byta ändå.

Vad som händer är att du får betala en lösenavgift. Detta allmänna avtalsvillkor, som framtagits av Svensk Energi och Konsumentverket, ger elhandlarna rätt att ta ut en ersättning för förlorande intäkter samt kostnader för administrativa uppgifter.

Med Energimarknadsinspektionens Elpriskoll kan du jämföra elpriser hos flera bolag

Energimarknadsinspektionen är en myndighet som utövar tillsyn över marknaderna för el, fjärrvärme och naturgas. I början av 2008 lanserades Elpriskollen på Energimarknadsinspektionens hemsida. En tjänst som låter dig jämföra elpriser, helt godkänt av konsumentverket. Tjänsten underlättar mycket för alla de konsumenter som vill göra ett mer aktivt val av elbolag.

jämför elpriser med elpriskollen