Billig el

Konkurrensen på elmarknaden är hård – få billig el genom att välja rätt

Om du tar dig tid till att jämföra elbolagens priser och villkor på olika elavtal, så kan du få riktigt billig el. För ett vanligt hushåll kan det skilja flera tusenlappar i elkostnad under ett år.

Men innan du skaffar dig en ny elleverantör så ska du alltid kontrollera hur ditt elavtal ser ut i dagsläget. Om du har en viss bindningstid på ditt avtal, och väljer att säga upp avtalet innan tiden löpt ut, så får du betala en lösenavgift. Avgiften kan eventuellt vara så hög att det blir dyrare, även om ditt nya avtal ger dig billig el.

Rekommenderade elbolag för billig el

fortum

Vi rekommenderar Fortum för riktigt billig el. De har nämligen prisgaranti, vilket innebär att de alltid kommer matcha det billigaste priset du hittar. Det är dessutom superenkelt att byta till Fortum på nätet.

Läs mer om Fortum…

Olika typer av elavtal

Vilken typ av avtal som blir billigast för dig är något som du måste räkna på. I regel kan du välja mellan rörliga avtal, mixavtal och fasta avtal. De rörliga avtalen har ofta ingen bindningstid. Priset följer dock utvecklingen på elbörsen. Det innebär att dina utgifter för el varierar månad för månad. Under vinterhalvåret stiger i regel kostnaderna i takt med att förbrukning ökar, medan sommarhalvåret ger dig desto billigare el.

Väljer du att teckna ett mixavtal så är betalar du ena av halvan av din energiförbrukning till ett fast pris, och den andra halvan till ett fast pris. Tecknar du ett fast avtal betalar du lika mycket under hela avtalsperioden. Då framtidens elpriser inte går att förutsäga så är det svårt att ge några generella råd i denna fråga.

Tänk också på att välja miljövänlig el behöver inte vara dyrare. Vi tycker därför du ska ta chansen att värna om miljön och välja ett elbolag som kan erbjuda ren och billig el.

billig el

Jämför elbolagen

Då elbolagen ändrar sina villkor kontinuerligt så ska du se till att få tag på aktuella uppgifter angående priser, avgifter och avtalslängder. En sajt som kan rekommenderas är Energimarknadsinspektionens Elpriskoll. Här kan du göra en personlig kalkyl över din förbrukning och dina utgifter.

Om du vill komma i direkt kontakt med Energimarknadsinspektionen så ringer du 016-16 27 00. Du kan också surfa runt på de olika elbolagens hemsidor, för att välja ut en handfull bolag som verkar vara lämpliga. Därefter kan du höra av dig till dem, via telefon eller e-post, och be om ett kostnadsförslag.