Billig el – Hitta billigaste elbolaget för dig

Du kan få riktigt billig el genom att jämföra elbolagens priser och villkor på olika elavtal. De flesta hushåll kan spara tusentals kronor i elkostnad under ett år. För att göra det lättare för dig har vi valt ut elbolag med billig el, som erbjuder elavtal med mycket bra elpriser.

Rekommenderade elbolag för billigaste el

Jämförelsepris är baserat på 2000 kWh förbrukning vid förra månadens rörliga elpris.
Elpriset varierar över tid beroende på elpriset hos elbörsen Nord Pool.

elbolaget fortum

1. Fortum

★★★★★
Fast avgift: 39kr / månad
Jämförelsepris: 121 öre / kWh

Fortums el kommer från klimatneutrala källor, som är bra för miljön. Fortum erbjuder prisgaranti, som betyder att de alltid matchar det billigaste priset du hittar.
Läs mer

✔ Prisgaranti
✔ Enkelt att byta
✔ Bra miljöval

Erbjudande: 1 års gratis månadsavgift (värde 470kr)

elbolaget göta energi

2. Göta Energi

★★★★
Fast avgift: 49kr / månad
Jämförelsepris: 119 öre / kWh

Göta Energi erbjuder el helt från förnyelsebara källor. Välj mellan rörligt eller fast avtal beroende på vad som passar dig bäst.
Läs mer

100% förnyelsebar el
✔ Miljömärkt el

Erbjudande: 500kr rabatt och ingen bindningstid

elbolaget skellefteå kraft

3. Skellefteå Kraft

★★★☆☆
Fast avgift: 45kr / månad
Jämförelsepris: 119 öre / kWh

Elen kommer från förnybara källor som t.ex. vind, vatten, och solkraft. Lite svårare hemsida för att beställa på nätet.
Läs mer

✔ Smarta elavtal

Välj rätt elavtal erbjudande för att få billig el

Vilket som är det billigaste elavtalet för dig är något som du bör räkna på själv. Det beror helt enkelt på hur din elförbrukning ser ut under året. Vanligtvis kan du även välja mellan rörliga elavtal, mix-avtal, och fasta elavtal. De rörliga avtalen har ofta ingen bindningstid. Priset följer dock utvecklingen elpriset på elbörsen. Det innebär att dina utgifter för el varierar månad för månad, eller till och med dag för dag om du har ett så kallat spotpris-avtal. Under vinterhalvåret stiger i regel kostnaderna i takt med att förbrukning ökar, medan sommarhalvåret ger dig desto billigare el.

Väljer du att teckna ett mixavtal så är betalar du ena av halvan av din energiförbrukning till ett fast pris, och den andra halvan till ett fast pris. Tecknar du ett fast avtal betalar samma elpris till ditt elbolag under hela avtalsperioden. Då framtidens elpriser inte går att förutsäga så är det svårt att ge några generella råd i denna fråga, utan du bör tänka efter vilket elavtal erbjudande du tror passar bäst i din situation.

Men innan du skaffar dig en ny elleverantör så ska du alltid kontrollera hur ditt elavtal ser ut i dagsläget. Om du har en viss bindningstid på ditt avtal, och väljer att säga upp avtalet innan tiden löpt ut, så får du betala en lösenavgift. Avgiften kan eventuellt vara så hög att det blir dyrare, även om ditt nya avtal ger dig billig el.

Rörligt elavtal är vanligast

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån är det vanligast med rörligt elavtal. I grafen nedan kan du se hur det under de senaste 15 åren blivit mycket vanligare med rörligt pris, och idag är nästan dubbelt så vanligt som fast elavtal.

statistik elavtal

Billigaste elavtal beroende på din situation

Om du ser över din elförbrukning under det gångna året så kan du dra vissa slutsatser om vilket är det bästa elavtalet för dig.

Om du exempelvis har mycket hög elförbrukning på vintern jämfört med sommaren, något som är vanligt för villor, så kan ett fast elavtal vara en god idé för att få bästa elpris över hela året. Med ett fast elavtal så minskar du risker för oväntat höga elkostnader.

Ifall du däremot har en jämn elförbrukning under året, vanligt när man bor i lägenhet och inte har egen eluppvärmning, så bör du titta på rörligt elavtal. Eftersom du då alltid betalar rådande elpris så får har goda chanser att betala det billigaste elpriset under året.

Tänk också på att välja miljövänlig el behöver inte vara dyrare. Vi tycker därför du ska ta chansen att värna om miljön och välja ett elbolag som kan erbjuda ren och billig el. Ha gärna det i åtanke när du jämför elpriser på olika elavtal.

Är fast elavtal billigast på våren?

Det korta svaret är nej. Elbolagen räknar ut det fasta elavtalets pris baserat på vad de tror att elpriset kommer ligga på i snitt under elavtalets löptid. Därför räknar de också in vilka säsonger som avtalet kommer löpa under och hur det bör påverka vilket pris de erbjuder. Alltså får du inte billigare elpris genom att vänta med att teckna fast elavtal till våren.

Vilket är det billigaste elbolaget?

Det är svårt att svara på, eftersom priserna hela tiden förändras och justeras beroende på marknadspriserna på elbörsen, det så kallade spotpriset på el. Genom att gå in på de olika elbolagen och fylla i din förbrukning kan du enkelt se vilket pris du får, och komma fram till vilket elbolag som är det billigaste. Kom ihåg att rörliga elavtal är föränderliga och oftast är blir dyrare på vintern när elförbrukningen går upp i landet.

Jämför elpriser och hitta billig el här

Se ditt elpris hos Fortum här >>

Se ditt elpris hos Göta Energi här >>

Se ditt elpris hos Skellefteå Kraft här >>

billig el

Elpriskollen kan hjälpa dig

Som sagt så ändrar elbolagen sina villkor och priser kontinuerligt. Så du ska se till att få tag på aktuella uppgifter angående priser, avgifter och avtalslängder. En tjänst som vi rekommenderar är Energimarknadsinspektionens Elpriskoll. Här kan du göra en personlig kalkyl över din förbrukning och dina utgifter.

Om du vill komma i direkt kontakt med Energimarknadsinspektionen så ringer du 016-16 27 00. Du kan också surfa runt på de olika elbolagens hemsidor, för att välja ut en handfull bolag som verkar vara lämpliga. Här listar vi våra rekommenderade elbolag.

Vanliga frågor om att få billig el

Hur vet jag vad jag betalar för el idag?

Enklast är att kolla på din faktura eller e-faktura från ditt nuvarande elbolag. Den är uppdelad både i nätavgift och elförbrukning. Det är elförbrukningen du kan påverka själv genom att byta elavtal.

Är fast eller rörligt elavtal billigast?

Det varierar över tid, vilket gör det svårt att svara på. Energimarknadsbyrån har dock visat att för perioden 2016-2018 så var det billigast med ett-årigt fast elavtal.

Vad kostar billig el?

Elpriser mäts i öre per kilowattimme. Oftast erbjuder elbolag ett rabatterat pris det första året. Just nu ligger detta rabatterade pris kring 30 öre/kwh för många populära elbolag.

Hur ofta ska man byta elavtal för att få billig el?

Det händer mycket på elmarknaden så det lönar sig att jämföra elavtal ofta. De flesta elbolag erbjuder dessutom rabatterat pris för nya kunder, vilket innebär att det kan löna sig att byta regelbunden för att kontinuerligt få ett ny-kunds erbjudande.