Fortum el

fortum

Betyg: ★★★★★ (5 av 5)

  • Bra klimatval? Ja. 100% av din el är fossilfri.
  • Prisvärt? Ja. Fortum erbjuder prisgaranti, vilket innebär att de matchar priset om du skulle hittat ett lägre någon annanstans.
  • Om företaget: Finländskt bolag grundat 1998, aktivt i Norden och Baltikum.
  • Betalsätt: Autogiro, E-Faktura, Kivra, eller Bankgiro.
  • Typ av el: Vindkraft, solkraft, och vattenkraft.
  • Elavtal: Fast, rörligt, och Vintersäkrat.

Erbjudande: Just nu får du får gratis månadsavgift i ett år (värde 588kr) när du tecknar elavtal hos Fortum.

Fortum elpris

Fortums snittpris på rörlig el: 67.76 öre / kWh (baserat på förra månadens snittpris i Stockholm)

Fortums påslag på rörlig el: 5.9 öre / kWh

Här kan du se ditt pris och tecka elavtal hos Fortum

Fortum elavtal

Hos Fortum kan du välja fast eller rörligt elpris. Om du tycker att det är svårt att välja mellan dem kan du mixa båda och få Vintersäkrat elpris.

Vill du ha trygghet och veta vilket elpris du kommer ha under en längre period ska du välja fast elpris. Du kan säkra elpriset för en kortare eller längre period genom att välja fast elpris i ett eller tre år.

Rörligt elpris följer svängningarna på den nordiska elbörsen. När priserna sjunker får du ett lägre elpris, men går elpriset upp får du betala mer.

Med Vintersäkrat elpris får du ett rörligt elpris från april till och med oktober när elpriset oftast är som lägst, och ett fast och elpris från november till och med mars när elpriset brukar stiga. Du behöver inte själv byta fram och tillbaka.

Oavsett om du väljer fast eller rörligt pris så kan du välja mellan:

  • Fossilfri El: en blandning av kärnkraft, solkraft, vindkraft och vattenkraft.
  • Miljöpaketet: helt förnybar el, samt ett extra bidrag till stiftelsen Håll Sverige Rent.
fortum elavtal
Så här ser det ut när du valt elavtal hos Fortum. Klicka här för att se ditt pris.

Fortums elpriser jämfört med andra elbolag

Det finns många bra elbolag i Sverige. Det skapar stor konkurrens mellan bolagen, vilket gynnar dig som konsument eftersom det håller priserna låga och du kan hitta billig el. Du kan därför spara stora pengar genom att jämföra olika elavtal.

Kolla ditt aktuella elpris hos våra rekommenderade elbolag:

Se ditt elpris hos Fortum här >>

Se ditt elpris hos Göta Energi här >>

Se ditt elpris hos Skellefteå Kraft här >>

Kundservice och omdömen

Att avgöra om ett elbolag har bra kundservice eller ej kan vara svårt, eftersom det brukar visa sig först när man får problem hur pass väl bolaget hjälper en som kund.

Därför att vi tittat på Fortums kundomdömen på omdömes-sidan Trustpilot. Fortums betyg är där 4 av 5, vilket får anses som mycket bra då det är baserat på över 100 st omdömen.

Omdömen från kunder

“Bra service, kunnig personal som kunde hjälpa till med elnätsavtalet också. Enkelt och smidigt.” – Mattias

“Fick hjälp av Mimmi, otroligt bra kundservice. Saklig, informativ, lyssnande. 5 av 5!” – Adam

“Tecknade nyss om mitt avtal med Fortum. Pratade med Nils som hade ett jättebra bemötande. Fick den hjälp jag behövde. Han va glad och trevlig, verkligen nöjd.” – Ulla

Vanliga frågor om Fortum

Är Fortums el miljövänlig?

Ja. Fortum erbjuder el som är helt fossilfri samt har Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval.

Kan jag byta till Fortum?

Ja, alla i Sverige kan byta till Fortum. Använd länken längst upp på sidan.

Har Fortum billiga elpriser?

Vi anser att Fortum har konkurrenskraftiga priser. De erbjuder dessutom prisgaranti som innebär att de matchar priset och du hittar ett lägre pris någon annanstans.

Vad är relationen mellan Fortum och Ellevio?

Ellevio är en elnätsleverantör som övertagit Fortums elnät. Fortum är idag enbart en elproducent och säljer el på elbörsen Nordpool. Om du tecknar elavtal med Fortum kan du därför också ha elnätsavtal med Ellevio.

Fortums miljöprofil

Hos Fortum kan du själv välja hur du vill ha din el producerad. Du kan välja solel, vindkraft, vattenkraft eller el med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Fortum avsätter en del av sina intäkter till Fortums Miljöfond. Fondens pengar används till olika projekt i syfte att minska vattenkraftens påverkan på miljön. Naturskyddsföreningen godkänner vilka projekt som ska genomföras och utvärderar projekten i samband med en årlig revision.

En av de viktigaste delarna i Fortums strategi är att motverka klimatförändringarna bl a genom att öka den koldioxidfria energiproduktionen. Förnybara energikällor utgör en central del av framtida energilösningar. Fortums långsiktiga ambition är att vara en koldioxidfri producent av kraft och värme. För att uppnå det målet arbetar Fortum systematiskt för att minska utsläppen från sin energiproduktion.

År 2009 undertecknade Fortum tillsammans med 60 andra energibolag en deklaration om att den europeiska energibranschen eftersträvar en koldioxidneutral elproduktion före mitten av århundradet. Idag är hela 96% av Fortums kraftproduktion i Europa fri från koldioxidutsläpp.

Video som förklarar Fortums innovationsprojekt.

Mitt Fortum

Fortum erbjuder numera en mobilapp, Mitt Fortum, som låter dig hålla koll på din elförbrukning och dina fakturor på ett enkelt och smidigt sätt. Det betyder att du kan följa din egen förbrukning och snabbt se resultat om du lyckas sänka din elförbrukning.

Här kan du ladda ned appen:

mitt fortum app

Kontakta Fortum

Du kan kontakta Fortums kundservice via deras hemsida eller via telefon på telefonnummer 020-46 00 00. Öppettider är vardagar mellan 08.00 – 19.00. På hemsidan kan du också ta del av de vanligaste frågorna och svaren.

Sedan 2015 är Fortum endast elproducent och inte elnätsägare. Därför bör du vända dig till din elnätsägare för information om strömavbrott och felanmälan.

Organisationsinformation

Bolagsnamn:
Fortum Sverige AB

Besöksadress:
Jägmästargatan 2,
11542, Stockholm

Organisationsnummer:
556006-8230