Elförbrukning

Sänk dina elkostnader genom att minska din elförbrukning. De allra flesta förbrukar mycket mer el än vad de egentligen behöver. Att sänka sina elkostnader är inte bara gynnsamt för din privatekonomi men även för miljö. Nedan följer några saker som du kan tänka på för att få ner priset på din elräkning.

Kolla förbrukningen med elmätare

För att sänka din förbrukning så ska du fundera på vad i ditt hushåll som drar mest el. För att kontrollera hur mycket en viss apparat drar så kan du köpa dig en elmätare från exempelvis Clas Ohlson. Det är extra bra att ha ifall du har ett helt rörligt elavtal där du betalar baserat på dagens elpris, eftersom du då kan kontrollera och planera din elförbrukning efter rådande priser. T.ex. kan du välja att inte köra tvättmaskinen de dagar då elpriset är som högst.

Byt fönster och täta sprickor

I gamla hus och lägenheter är det inte ovanligt med att fönster och dörrar är otäta. Detta leder till att det kan bli dragigt och det krävs mer energi för att hålla bostaden varm. Även om nya fönster och dörrar kan vara en tämligen dyr investering så är detta något som lönar sig i långa loppet. Vidare ökar värdet på bostaden.

Byt till LED lampor

Denna typ av lampor kan beskrivas som små lysdioder som sitter i formen av glödlampa. En LED-lampa har en vanlig glödlampssockel och fungerar således utmärkt i dina vanliga lampor. Den stora fördelen med LED-lampor, jämfört med vanliga glödlampor, är att de drar mindre el och har en betydligt längre livstid. Man ska dock vara medveten om att LED lampor inte bidrar till bostadens uppvärmning, i lika hög utsträckning som glödlampor.

ledlampa

Stäng av apparaterna och byt ut gamla maskiner

Vissa apparater drar ström även då de inte är påslagna. Ett gott råd är att skaffa grenuttag med en av- och påslagningsknapp. Koppla sedan din TV, DVD-spelare och stereo till detta grenuttag. Är du av glömsk natur så kan du förse ditt grenuttag med en timer. Om du har gamla vitvaror och hushållsmaskiner så slukar de i regel bra mycket mer el än moderna maskiner.

Kom också ihåg att kontrollera så att du har rätt temperatur i kylen och frysen. I ditt kylskåp bör det vara ca. 4 plusgrader och i frysen minus ca. 18 grader. Vidare ska du tänka på att tvätta kläder först när de blivit smutsiga, samt fylla diskmaskinen ordentligt innan du sätter igång den. Har du ingen diskmaskin så ska du diska i balja och inte under rinnande vatten.

Sänk temperaturen i bostaden

Genom att sänka temperaturen i din bostad kan du spara mycket pengar. Om du är borta under större delen av dagen så kan du gott sänka temperaturen några grader under dagen. Vidare kan det vara en god idé att ha lite lägre temperatur i bostaden under natten. Många menar också att de faktiskt sover bättre när det är något svalare i sovrummet.

Tänk på att inte placera inte stora möbler så att de täcker elementen. Detta hindrar nämligen värmen från att komma ut i rummet. Ett annat gott råd är att sänka temperaturen i de rum som där du inte vistas så mycket. Kom dock ihåg att du ska stänga dörren till dessa rum.

termostat

Sänk din elkostnad ytterligare

För att sänka din elkostnad ytterligare så rekommenderar vi att du jämför elavtal för att hitta billig el. Det är stor skillnad på olika elavtal och därför är det viktigt att jämför elavtal. Detta samlad med att sänka din förbrukning kan leda till stora besparingar varje månad. Lycka till!