Spara stora pengar – jämför elpriser innan du tecknar nytt elavtal. Här jämför vi aktuella elpriser, påslåg och fasta avgifter hos flera populära elbolag så att du enkelt kan hitta bästa elpriset.
Se och jämför elpriser hos populära elbolag
Jämförelsepris baserat på förra månadens genomsnittliga rörliga elpris.
1. Fortum
★★★★★
Fast avgift: 49kr / månad
Påslag: 5.9 öre / kWh
Jämförelsepris: 32.98 öre / kWh
Bästa valet för de flesta, tack vare lägst fast avgift och lågt påslag.
✔ Prisgaranti
✔ Enkelt att byta
✔ 14 dagars ångerrätt
✔ Bra miljöval
Erbjudande: 1 års gratis månadsavgift (värde 588kr)
2. Skellefteå Kraft
★★★★☆
Fast avgift: 49kr / månad
Påslag: 6 öre / kWh
Jämförelsepris: 33.08 öre / kWh
Bra nykunds-erbjudande
och miljömärkt el!
✔ Smarta elavtal
✔ Miljömärkt el
Erbjudande: Inget påslag och ingen fast avgift första 9 månaderna.
3. Telge Energi
★★★☆☆
Fast avgift: 59kr / månad
Påslag: 6 öre / kWh
Jämförelsepris: 33.13 öre / kWh
Bra val för dig med hög elförbrukning, tack vare bra app för att följa timpriset på el.
✔ Enkelt att byta
✔ Smart app för att följa elpriset
Så jämför du elpriset på olika elavtal
Elpriset och påslaget
Elbörsen NordPool fungerar som en auktionsplats för el där alla elhandlare köper och säljer sin el. Det är här grundpriset sätts för den el som elhandelsbolag sedan säljer till dig som privatperson. Priset påverkas baserat på tillgång och efterfrågan, alltså utifrån hur mycket el som produceras och hur mycket som används.
Har du ett rörligt elavtal så bestäms ditt elpris av det aktuella priset på NordPool, men du betalar även en certifikatavgift, skatt och moms, samt ett påslag. Påslaget är den prisökning som ditt elhandelsbolag lägger till ovanpå inköpspriset från NordPool. För att få så lågt elpris som möjligt vill du alltså ha ett lågt påslag. I vår jämförelse här ovanför listar vi vilket påslag olika elhandelsbolag erbjuder.
Lägst påslag: Telge Energi har lägsta påslaget i vår jämförelse, 0 öre / kwH!
Fast avgift: Jämför olika elhandelsbolag
Förutom påslag tar de flesta elhandelsbolag också ut en fast avgift som du bör därför jämföra för att förstå prisskillnaden mellan olika avtal. Ovan i vår jämförelse listar vi även denna avgift.
Billigast fast avgift: Fortum har billigast fast avgift bland de bolag vi jämfört, 39 kr / månad.
Ta hänsyn till både påslag och fast avgift
För att förstå vilket avtal som blir billigast för dig är det viktigt att ta hänsyn till både påslaget och den fasta avgiften. Ett lågt påslag kan vara fördelaktigt om du har en hög elförbrukning, medan en låg fast avgift kan vara mer förmånlig om du har en låg elförbrukning. Jämför både påslag och fasta avgifter hos olika elhandelsbolag för att hitta det avtal som passar dig och din elförbrukning bäst.
Räkneexempel
Har du en årsförbrukning på 2000 kWh så gör en skillnad på 5 öre i elpris-påslag 100 kronors skillnad i plånboken per år (2000 x 0.05 kr = 100 kr).
En skillnad på 10 kr i fast månadsavgift gör 120 kronors skillnad i plånboken per år (12 mån x 10kr = 120 kr).
Det är smart att göra en energikalkyl när du jämför elpriser
För att veta vilket elavtal som är mest gynnsamt för dig är det viktigt att du har en god uppfattning om din egen energiförbrukning. Med hjälp av Energimyndigheten kan du göra en energikalkyl. Här fyller du i uppgifter om bostad, ditt uppvärmningssystem och din nuvarande förbrukning. Det är en god start för att hitta billig el till din bostad.
Ett elbolag, flera olika elavtal
Kom ihåg att det inte är så enkelt att varje elbolag har ett elavtal som de erbjuder. I regel kan bolagen, som verkar på den svenska elmarknaden, erbjuda flera olika elavtal. Rörliga och fasta avtal förekommer, såväl som mixavtal. Om du väljer att teckna ett rörligt avtal så slipper du bindningstid. Det pris du betalar för din el kommer att påverkas av utvecklingen på elbörsen. Således kommer du att få betala olika mycket varje månad.
Denna osäkerhet slipper du om du väljer att teckna ett fast avtal. Har du ett fast avtal så kommer din kostnad för elen att vara densamma under hela avtalsperioden. Ett mixavtal är helt enkelt vad det låter som. Ena halvan av din förbrukning kommer du att betala till ett rörligt pris, och den andra halvan till ett fast pris.
Tänk på att säga upp elavtalet i tid
En central fråga, när du jämföra elpriser, att kontrollera vilka bindningstider som gäller för fasta avtal. Vidare är det av yttersta vikt att du kommer ihåg när ett visst avtal upprättats. Det kan nämligen vara så att din elleverantör fortsätter med en ny avtalsperiod ifall du aktivt inte sagt upp avtalet.
Om du vill säga upp dit fasta elavtal, för att vända dig till någon annan aktör på marknaden som kan ge bättre pris, så ska du se till att göra detta i god tid innan avtalsperiod löpt ut. Har du gjort en jämförelse mellan olika elbolag och kommit på att du skulle tjäna pengar på att byta leverantör, samtidigt som du är mitt inne i en avtalsperiod, så fungerar det faktiskt att byta ändå.
Vad som händer är att du får betala en lösenavgift. Detta allmänna avtalsvillkor, som framtagits av Svensk Energi och Konsumentverket, ger elhandlarna rätt att ta ut en ersättning för förlorande intäkter samt kostnader för administrativa uppgifter.
Elpriskollen hjälper dig jämföra elpriser hos flera bolag
Energimarknadsinspektionen är en myndighet som utövar tillsyn över marknaderna för el, fjärrvärme och naturgas. I början av 2008 lanserades Elpriskollen på Energimarknadsinspektionens hemsida. En tjänst som låter dig jämföra elpriser, helt godkänt av konsumentverket. Tjänsten underlättar mycket för alla de konsumenter som vill göra ett mer aktivt val av elbolag. Det är också hjälpsamt att hålla koll på dagens spotpris på el för att förstå vad elen kostar just nu. Det är extra viktigt om du har ett helt rörligt elavtal med dagspriser, så kallat Spotprisavtal.